Recenze multifunkčního rýžovaru na low carb rýži Sencor SRM 2000

Jak pracujeme?: Jsme profíci, nevěříme marketingovým slibům a nezávisle recenzujeme a srovnáváme produkty. Když nakoupíte skrze naše odkazy, můžeme získat malou odměnu, která ale nezvyšuje cenu vašeho nákupu.

Podíval jsem se na zoubek rýžovaru Sencor SRM 2000 WH, který umí low carb (low sugar) rýži, vaření pokrmů s jednom hrnci a obilné kaše. Už z první věty je jasné, že jde o víc než jen o běžný rýžovar za pár stovek. Sencor SRM 2000 WH povyšuje běžný rýžovar na multifunkčního kuchyňského pomocníka s pomalým hrnec na polévky, dušené jídlo, pokrmy v jenom hrnci a obilné kaše. To vše zabaleno v nádherném moderním vzhledu, který zapadne do moderních kuchyní.

Rozbalení a první dojem

Rýžovar dorazil v poměrně hezké barevné krabici s fotkami a popisem funkcí. Uvnitř je přístroj usazený v kvalitní pěně a obalu, z toho jsem měl pozitivní dojem, že je rýžovar dobře zabalený. Uvnitř je:

  • samotný rýžovar, který je na pohled velmi elegantní,
  • vyjímatelnou nerezovou varnou nádobu (hrnec),
  • nerezový napařovací košík (pro Low Carb program),
  • plastovou odměrku a plastovou špachtli.

První dojem po vybalení byl rozhodně velmi kladný. Bílé provedení rýžovaru se zlatostříbrným pruhem a poloprůhlednými boky působí velmi luxusně, plasty jsou na dotek pevné a navíc se mi líbí i integrovaný displej s dotykovými tlačítky na horním víku.

Samotná dvoulitrová nádoba na vaření je ze slitiny kovů – je ve tvaru kotlíku a má uvnitř i zvenčí příjemný matný povrch s drobnými vroubky. Na omak skvělé a z testování mám dojem, že to pomáhá distribuci páry a proti připalování. Má sendvičové dno, takže uchovává déle teplo. Do varného kotlíku se dá vložit i lesklý nerezový napařovací košík. U něj oceňuji, že má super zpracování – třeba zakončení držáku končí elegantními nýty a na košík je nasazen ze stran – hezký detail. Velikost dírek je OK – zrnka rýže nepropadávají.

Obě nádoby mají uvnitř rysky pro dávkování vody.

Plastový dávkovač rýže i špachtle na míchání jsou z velmi kvalitního plastu a dobře se mi používají i drží. Ze špachtle rád ochutnávám – má opravdu dobrý tvar. 

Nádoby, ani dávkovač a špachtle nesmí do myčky, takže jsem je po každém použití umýval ručně. Připálený hrnec

Nejkrásnější je rýžovar po zapnutí – to se totiž ovládací panel rozsvítí jemným žlutým světlem a po spuštění programu se poloprůhledné bočnice podsvítí žlutým světlem, které lehce pomalu pulzuje a je tak jasné, že se jídlo připravuje. To se mi fakt moc líbí. Na druhou stranu: komu by to vadilo, tak by měl vědět, že to světlo nejde vypnout.

Horní víko je z lesklého materiálu, ale nijak zvlášť se nešpiní. Kromě displeje je na něm ještě tlačítko na otevírání víka a výdech páry. Víko se mi otevíralo vždy snadno, protože tlačítko je dostatečně velké a vyžaduje docela malou sílu stisku. Víko jde otevřít až do cca 85° (tedy skoro pravý úhel, ale není to úplně pravý úhel), ale síla odpružení je trochu slabší a víko otevře vlastní silou jen asi na 70° a pak se špatně vkládá a vyndává varný hrnec – často jsem pak hrncem ťuknul do výstupku na spodní straně víka rýžovaru. Jde to vyřešit tím, že víko otevírám do maxima ručně, pak se s nádobkami v rýžovaru manipuluje dobře.

Displej je velmi jednoduchý a přehledný s pár řádky a ovládá se dotykem. Nahoře je 10 programů, pak nastavení času a nakonec ovládání a start programu. Mezi programy se naviguje ťukáním na tlačítko Menu, které rotuje mezi 10 programy – nejde ťuknout přímo na konkrétní program – takže pokud chci program Polévky na 9. pozici, tak musím 8 krát ťuknout a až pak můžu navolit čas programu, případně odložení startu a nakonec zmáčknout tlačítko Start. To je zbytečně zdlouhavé. Já bych byl raději, kdybych mohl ťuknout rovnou na název programu, tam ale dotykové ovládání nefunguje. Ovládání je snadno pochopitelné, hned jsem věděl, co je co a jak rýžovar ovládat a to i přesto, že má jen anglické popisky.

Po zapnutí programu ukazuje displej čas do konce programu. Některé programy jsou „chytré“ a po spuštění ukazují nejprve načítací kolečko až později, když dopočtou kolik času zbývá do uvaření, zobrazí konkrétní zbývající čas programu.

Parametry

Kapacita (objem)2 l
Hmotnost2,1 kg
Příkon500 W
Materiálnerez
Displejano
Odpojitelný kabelne
Materiál víkaplast
Časovačano
Doba udržování teploty12 hod.
Výška20,7 cm
Hloubka26,1 cm
Šířka25,6 cm
Automatické vypnutíano
Nádoba vhodná do myčkyne
Odložený startano
Regulace teplotyne
Přibližná cena2500 Kč

Programy

Sencor SRM 2000WH má 10 přednastavených programů na vaření. Rovnou je překládám a popisuji:

  1. Slow Cook – Pomalé vaření (45 minut)
  2. Quick Cook – Rychlé vaření – zpravidla se používá na rychlou přípravu rýže, tzn. klasický rýžovar (bez Low Carb) (35 minut)
  3. Grain Rice – Vaření obilnin (třeba kroupy, nebo jáhly)
  4. Reheat – Ohřev jídla (20 – 40 minut)
  5. Porridge – Příprava obilných, rýžových a jiných kaší (1 až 2 hodiny)
  6. Low Carb Rice – program pro Low Carb / Low Sugar rýži (50 minut), který vyžaduje použití napařovacího košíčku
  7. Sticky Rice – Lepkavá rýže (50 minut), také vyžaduje použití napařovacího košíčku
  8. Claypot Rice – program na čínské tradiční jídlo Claypot rice (pokrm s rýží, mase a zeleninou vařený v jednom hrnci) (cca 1:10)
  9. Soup – Příprava polévek (1-2 hodiny)
  10. Stew – Program pro Dušení masa (1-2 hodiny)

Vedle toho jde ještě využít Odloženého startu (přesněji je to odložený konec) a naplánovat si, kdy bude jídlo hotové (třeba kaše na snídani) – až na 24 hodin (prvních 10 hodin po 30 minutových krocích, pak po hodinách) a zapíná se tlačítkem Preset. A Uchování teploty (tlačítka Warm) umí udržet jídlo teplé až 12 hodin po uvaření. 

Zkušenosti s vařením

Low Carb rýže

Low Carb rýže je způsob jak z běžné rýže uvařit rýži se sníženým procentem škrobu. Touto úpravou se jde zbavit asi 20-40 % škrobu v rýži a snížit tak i její glykemický index.

Škrob je sacharid (anglicky Carbohydrate, zkráceně Carb – odtud Low Carb) a rýže ho obsahuje docela hodně. Když použiju zaokrouhlené hrubé údaje, tak platí, že: Neuvařená rýže obsahuje asi 80 % sacharidů a 10 % bílkovin. Po běžném uvaření má uvařená rýže asi 30 % sacharidů a 3 % bílkovin. A Low Carb rýže by díky speciální přípravě měla mít asi o 30 % méně sacharidů než ta běžná uvařená – tzn. cca 20 % sacharidů. Proto se takto připravené rýži říká i Low Sugar rýže (rýže se sníženým obsahem cukrů – i když jsou myšleny sacharidy), nebo rýže s nižším glykemickým indexem, která by mohla být vhodnější pro diabetiky, nebo lidi, kteří chtějí hubnout, nebo posilují.

Zjednodušeně se děje to, že se rýže vaří delší dobu ve vodě a tím se škrob z rýže uvolňuje z rýže do vody. Tím, že je rýže v napařovacím košíčku a voda se průběžně vypařuje, tak se snižuje její hladina, která se během vaření sníží pod dno napařovacího košíku, takže rýže je při dovaření nad hladinou zbylé vody. Má na to až 50 minut – tak dlouhá je příprava Low Carb rýže.

Chvíli trvalo, než jsem vychytal ideální poměr basmati rýže a vody tak, abych měl ideální chuť rýže. Ale po šesti pokusech se mi to nakonec povedlo a Low Carb rýži mám z tohoto rýžovaru dobrou. Během pokusů se mi stávalo, že rýže na spodní straně napařováku rozvařená a naopak nahoře úplně suchá – prakticky se to dá ovlivňovat jen tím, kolik vody se použije.

Jestli je ale výsledná rýže opravdu low carb a o kolik procent sacharidů v ní je méně, to mohu jen odhadovat z vody, která po vaření zůstane v rýžovaru. Je zakalená dost na to, abych věřil, že nějaká část škrobu z rýže opravdu „odtekla“.

Jedna z dalších vychytávek, jak snížit glykemický index je po uvaření ji na 24 hodin mít v lednici a pak znovu ohřát – více najdete v této starší studii.

Normální rýže

U starších rýžovarů Sencor jsem zvyklý na to, že do varné nádoby nasypu rýži, přidám vodu v poměru podle návodu, zapnu program a po 20 minutách rýžovar pípne, že je hotová ideálně připravená rýže. Tady ne. Tento rýžovar mi přijde, že je primárně na Low Carb rýži a až pak mimochodem nějak zvládne i normální rýži. Nějak ji opravdu připraví, ale není to tak skvělé jako u levnějších rýžovarů bez dalších funkcí. I v tomto případě jsem musel hledat, jak rýži připravit, ale nakonec se mi stejně nepodařilo v tomto rýžovaru připravit lepší rýži, než v Sencor rýžovaru za pár stovek. 

Když jsem přípravu rýže (v testu jsem používal basmati a jasmínovou rýži) nechával čistě na rýžovaru a jeho předvolených programech, tak se mi rýže buď přichytla, nebo nedovařila. Samozřejmě, když jsem to nenechal na automatice a do přípravy rýže zasáhl, tak jsem dosáhl lepších výsledků – ale to má nevýhodu, že je třeba místo čekání, předmazat dno hrnce olejem, otevřít víko a průběžně sledovat, jaká je situace, promíchávat rýži, zkoušet ji a program buď prodloužit, nebo zkrátit. To u rýžovaru dělat nechci, protože po 15 letech používání rýžovarů jsem zvyklý, že to jde i bez toho, abych přidával ruku k dílu.

Délka programů je delší – Rychlý Quick program rýži uvaří za 35 minut a standardní program za 45 minut – to už je jen o 5 minut méně, než jak dlouho trvá program Low Carb rýže.

Ovesné kaše

Vyzkoušel jsem 3 ovesné kaše a všechny dopadly skvěle. Dal jsem ingredience do hrnce, promíchal a pak už jen sledoval, jaký je stav. Program Porridge (Kaše) je bohužel jen 60, 90, nebo 120 minut dlouhý, ale kaše z ovesných vloček je hotová za asi 20 minut. Je třeba víko jednou nebo dvakrát otevřít a vyzkoušet jak dlouho se kaše bude vařit k ideální hustotě kaše.

Skvělé by bylo, kdybych si mohl navolit třeba jen 20 minut u Porridge programu, aby pak rýžovar po 20 minutách pípnul, že je hotovo. Takto jsem si musel ještě pustit 20 minutový odpočet na kuchyňské minutce. 

Chuťově byly kaše ale vynikající a na tohle je rýžovar fakt dobrý. Na druhou stranu, na tom taky nejde moc zkazit.

Další programy a možnosti

Vyzkoušel jsem jednoduchý recept na hráškovou polévku, napařováček pro dušení zeleniny (květák, mrkev) i recepty na pokrmy pro pomalý hrnec – všechno jídlo dopadlo dobře a neměl jsem k tomu zásadní připomínky kromě toho, že je třeba hodně zkoušet jak velké kusy masa, nebo zeleniny dělat jak dlouho.

Co bych ale uvítal jsou detailnější recepty a postupy v manuálu. Návod je na konkrétní recepty jak uvařit rýži docela skoupý a abyste udělali rýži (Low Carb i normální), tak musíte mít už zkušenosti s rýžovary, nebo si pomoci jiným manuálem, AI, nebo googlit. Jde to, ale návod pro začátečníky opravdu není. Obzvláště detaily, které jsou různé pro dlouhozrnnou, jasmínovou, kulatou, nebo basmati rýži.

Oceňuji 3 recepty v manuálu, jde ale o základ a pokud jsem tento produkt pochopil dobře, tak je to spíše lifestylový, luxusně vypadající low carb rýžovar s pomalým hrncem s mnoha funkcemi. Takový 10 v 1 do do kuchyně moderní domácnosti. A jako takový vlastník tohoto rýžovaru bych čekal v manuálu aspoň odkaz na Sencor recepty na jejich webu a pár chybuvzdorných receptů na základní vaření různých druhů rýže.

Shrnutí

Klady

  • Multifunkční rýžovar s 10 programy, které z něj dělají trochu i pomalý hrnec pro dušení, polévky, vaření v páře, pomalé vaření a další
  • Uvaří 3 druhy rýží – Low Carb, normální a lepkavá
  • Velmi dobré kaše
  • Má nádherný design, osvětlení a displej
  • Velmi snadno se ovládá

Zápory

  • Nedá se 100% spolehnout na automatické programy, aby uvařily dobrou rýži (basmati a jasmínová rýže) na běžný automatický program bez kontrolování stavu v průběhu
  • Program Quick připaluje rýži na dně hrnce
  • Při přípravě ovesné kaše je lepší používat druhou minutku pro měření délky přípravy a kaši průběžně sledovat
  • Víko se neotevírá dostatečně a vkládání a vyndávání hrnce pak může zadrhávat o rýžovar
  • Hrnec, napařovací košík, ani plastová špachtle nesmí do myčky nádobí
  • Slabý manuál
  • V seznamu programů není „normální“ program pro normální rýži – čekal bych něco jako „Rice“
  • Chybí mi základní recepty na přípravu dokonalé rýže (různých druhů) – i kdyby to měl být odkaz z manuálu do webu.

Pokud se dokážete s tím vším sladit, zvládne vám ve výsledku nahradit hned několik hrnců a zařízení, a to s minimem starostí (hlavně u kaší, polévek a dušených pokrmů). Není to ale „klasický“ rýžovar, který z rýže vždy udělá dokonalou nadýchanou lahodu automaticky se správným časem a bez vaší účasti – bude to chtít čas a trochu zkušeností. Pro někoho, kdo chce multifunkční přístroj s low carb režimem (i přesto, že neumím ověřit deklarovanou ztrátu až 30% sacharidů z rýže při použití Low Carb programu), to může být dobrá volba, která vypadá nádherně.

Celkově hodnotím 70 %. 

Zjistit cenu

Budeme rádi za vaše názory a připomínky

      Přidejte váš dotaz nebo recenzi

      Před odesláním komentáře byste měli vědět jak pracujeme s vašimi osobními údaji. Důvodem pro zpracování osobních údajů je náš oprávněný zájem. Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC (GDPR). Při odeslání komentáře zpracováváme tyto osobní údaje - jméno, email a vaši IP adresu. Jméno používáme pro oslovení při případné odpovědi. Jméno můžete nahradit i přezdívkou. Email používáme pouze pro odeslání notifikačního emailu se zprávou, že vám někdo odpověděl na váš dotaz, případně rovnou pošleme odpověď na váš dotaz. Email je neveřejný a pro jiné účely ho nepoužíváme. IP adresu využíváme výlučně pro ochranu formuláře před spamem. Případné úpravy osobních údajů a žádosti o smazání můžete vyřídit emailově na [email protected].

      Covybrat.cz
      Logo